Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Noutăți

Evenimente și sărbătoriInteres public

Mesaj Pascal din Partea Primarului Gicu Cojocaru către Credincioșii Ortodocși din Comuna Cristian

Iubiți locuitori ai comunei noastre Cristian,

În aceste momente sfinte ale Sfintelor Paști, inimile noastre se umplu de bucuria Învierii Domnului. Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit, tuturor credincioșilor ortodocși, un călduros „Hristos a Înviat!” și să vă doresc ca lumina și căldura acestei sărbători să vă inunde casele și sufletele.

Cristianul, cu bogata sa tapiserie de tradiții și valori, este astăzi locul unde comuniunea și speranța își unesc forțele pentru a crea un viitor mai luminos pentru noi toți. Este momentul în care sărbătorim victoria vieții asupra morții, a luminii asupra întunericului, a speranței asupra deznădejdii.

În această perioadă de reflecție și recunoștință, să ne amintim de sacrificiul suprem și de dragostea nesfârșită care ne-au fost dăruite. Să ne reînnoim credința și să ne deschidem inimile pentru a primi harul și binecuvântările divinului.

Fie ca pacea și armonia să vă ghideze viața și să vă aducă sănătate, prosperitate și multă bucurie. Să petreceți aceste zile sfinte în liniște sufletească, înconjurat de iubirea și căldura celor dragi, și să găsiți în fiecare clipă motive de recunoștință și fericire.

Să ne bucurăm de darurile Sfintelor Paști, să fim generoși, iubitori și plini de speranță. Învierea Domnului să ne întărească și să ne umple de lumina cea veșnică, iar această sărbătoare să ne aducă tuturor împlinire și liniște în suflet.

Paști Fericit și binecuvântat, dragi cristoloveni!

Cu respect și dragoste, Gicu Cojocaru, Primarul Comunei Cristian

Citește mai mult

Dezvoltarea localitățiiInteres public

Plan de acțiuni – zona industrială

Primăria Comunei Cristian anunță strategia ambițioasă de dezvoltare a zonei industriale dintre DN73 și DN73B către Ghimbav, un plan ce vizează dinamizarea economică și îmbunătățirea infrastructurii locale. Acest demers strategic este gândit să răspundă nevoilor comunității și să stimuleze creșterea economică durabilă, prin atragerea de investiții în sectoare cheie.

În cadrul acestui plan, administrația locală va facilita dezvoltarea unei game variate de activități comerciale, de servicii și producție mică și nepoluantă, armonios integrate cu zona rezidențială adiacentă. Se va pune un accent deosebit pe completarea infrastructurii edilitare existente, prin extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare de-a lungul traseului DN73, DE50 și DE150, aflate pe domeniul public.

Un punct crucial al planului îl reprezintă modernizarea străzii DE50 și Aleea Duvenbeck, care include asfaltarea, amenajarea de trotuare, spații verzi, sisteme de iluminat public și infrastructură pentru comunicații. Aceste străzi vor fi, de asemenea, integrate în circuitul transportului public urban, cu realizarea de noi stații pentru îmbunătățirea accesibilității locuitorilor și a angajaților din zonă.

În plus, zona va beneficia de dezvoltarea spațiilor comerciale active și atractive, care vor include sedii de firmă, showroomuri, spații de logistică și de depozitare, servicii de întreținere auto, supermarket-uri și centre comerciale ce vor servi atât comunitatea locală, cât și pe cea zonală.

Printre proiectele previzionate se numără și extinderea și modernizarea infrastructurii rutiere, inclusiv reabilitarea DN73 pentru a mări capacitatea de transport la patru benzi și construcția unui sens giratoriu la intersecția Strada Cucului cu Aleea Duvenbeck, facilitând astfel traficul în zonă și legătura cu Brașovul.

Aceste inițiative subliniază angajamentul Administrației Publice din Cristian de a transforma zona industrială într-un pol de creștere economică și de a oferi locuitorilor oportunități îmbunătățite, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă și integrată a întregii comune.

Citește mai mult

Evenimente și sărbătoriInteres public

Mesaj Pascal din Partea Primarului Gicu Cojocaru către Credincioșii Catolici și Protestanți din Comuna Cristian

Dragi locuitori ai comunei Cristian,

Cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, vă transmit cele mai calde urări de sănătate, pace și lumina speranței. Aceste momente de sărbătoare să vă aducă împliniri, bucurii duhovnicești și să vă întărească credința și speranța.

Cristianul nostru, acest loc în care spiritul comunității este definit de armonia și respectul dintre diferitele confesiuni religioase, devine în aceste zile sfinte o adevărată cetate a solidarității și înțelegerii. Este un timp în care ne adunăm împreună, indiferent de credință, pentru a celebra valorile universale ale iubirii și ale înnoirii.

Să ne lăsăm inimile deschise pentru a primi mesajul de iubire și speranță pe care ni-l oferă Învierea și să împărtășim această bucurie cu cei dragi. Să fim recunoscători pentru tot ce avem și să ne întoarcem cu gândul la cei care au nevoie de sprijinul și căldura noastră.

În aceste zile de sărbătoare, comunitatea noastră se îmbogățește prin fiecare gest de generozitate și prin fiecare zâmbet împărtășit. Este timpul în care ne reîntoarcem la esențele vieții, la valorile care ne unește și ne fac să ne simțim parte dintr-o familie mare și diversă.

Paștele să vă aducă în case și în inimi lumina Învierii, iar această lumină să vă călăuzească pașii în fiecare zi. Să aveți parte de un Paște fericit, plin de pace și armonie alături de cei dragi!

Cu deosebită considerație, Gicu Cojocaru, Primarul Comunei Cristian

Citește mai mult

Dezvoltarea localitățiiInteres public

Plan de acțiuni – zona turistică

Primăria Comunei Cristian anunță planurile pentru dezvoltarea și revitalizarea zonei turistice și de agrement Varniță – Lac Măgurele/Lunca Gării – Dorobeiul. Acest proiect vizează transformarea regiunii într-un centru vibrant de recreere și turism, ce va contribui substanțial la dinamizarea economiei locale și la îmbunătățirea calității vieții rezidenților și vizitatorilor.

Planul de Acțiune pentru Zona Turistică și de Agrement:

1. Reabilitarea Spațiilor Naturale:

 • Lacul Măgurele va beneficia de lucrări de decolmatare, deutrofizare și amenajare pentru activități de picnic și camping.
 • Pădurea de stejari seculari va fi inclusă în circuitele turistice, valorificându-se astfel patrimoniul natural al zonei.
 • Implementarea unui parc dendrologic, în colaborare cu instituții de cercetare pentru mediu, pentru a expune biodiversitatea floristică locală.

2. Crearea unui Parc Tematic Regional:

 • Dezvoltarea unui parc tematic care va include atracții cum ar fi trasee de aventură, tiroliană, un traseu de bob de agrement, amfiteatru în aer liber pentru spectacole și concerte, facilitând astfel interacțiunea și conectarea socială.

3. Infrastructura de Acces și Conectivitate:

 • Îmbunătățirea accesibilității în zona turistică prin construirea de noi căi de acces, inclusiv o nouă gară pentru facilitarea accesului cu trenul și conexiuni pietonale și velo cu localitățile învecinate, inclusiv Poiana Brașov și Râșnov.
 • Amenajarea promenadei Lunca Gării și a pistelor de biciclete, care vor lega Cristianul de Râșnov și Brașov, creând o rețea integrată de trasee pentru drumeții și ciclism.

4. Valorificarea Patrimoniului Cultural și Arheologic:

 • Marcarea și promovarea siturilor arheologice în colaborare cu autoritățile competente pentru a atrage vizitatori interesați de istoria și cultura zonei.
 • Organizarea și promovarea de evenimente tematice și festivaluri care să reflecte caracterul unic al comunei Cristian.
  • 5. Proiecte Complementare:

   • Dezvoltarea infrastructurii de sprijin, inclusiv spații de cazare turistică și facilități sanitare în zonele intens folosite.
   • Realizarea materialelor promoționale și informativ-turistice care să cuprindă informații detaliate despre atracțiile locale și traseele turistice.

   Aceste inițiative vor transforma zona Varniță – Lac Măgurele într-un pol de atracție turistică de importanță națională, stimulând astfel turismul local și regional, și contribuind la dezvoltarea durabilă a comunei Cristian. Primăria Cristian se angajează să asigure implementarea eficientă a acestui plan ambițios, colaborând cu toți stakeholderii implicați pentru a realiza viziunea de a face din Cristian un loc mai vibrant și mai ospitalier pentru toți.

Citește mai mult

Dezvoltarea localitățiiInteres public

Plan de acțiuni – zona centrală

Primăria Comunei Cristian este entuziasmată să anunțe o inițiativă ambițioasă de revitalizare a centrului comunei, proiect care va transforma inima Cristianului într-un nucleu vibrant de activitate și cultură. Această strategie complexă vizează nu doar îmbunătățirea aspectului urban, ci și creșterea calității vieții locuitorilor și atractivității pentru vizitatori.

În centrul demersului nostru se află reabilitarea urbanistică și peisagistică a zonelor cheie, inclusiv amenajarea de trasee pietonale și pistele de biciclete ce vor facilita și încuraja deplasările eco-friendly. Străzile principale vor fi înfrumusețate prin extinderea spațiilor verzi și instalarea de elemente noi de mobilier urban, transformând centrul într-un spațiu prietenos și accesibil.

Pentru a spori atractivitatea comercială și culturală a centrului, vom încuraja dezvoltarea unei oferte diversificate de spații comerciale, de alimentație publică și servicii profesionale. Vom promova, de asemenea, deschiderea de cafenele, terase, ateliere de produse locale și spații de cazare turistică, care să contribuie la dinamizarea vieții economice locale.

Planul include și o componentă culturală puternică: reabilitarea clădirilor istorice, marcarea monumentelor și organizarea de evenimente culturale și târguri tematice, care să pună în valoare patrimoniul și tradițiile Cristianului. De asemenea, cursul de apă al Pârâului Ghimbășel va fi integrat estetic și funcțional în peisajul urban, prin lucrări de taluzare și amenajări peisagistice, creând un coridor verde-albastru de-a lungul său.

Toate aceste măsuri sunt parte a unei viziuni cuprinzătoare care își propune să facă din Cristian un model de urbanism durabil și o destinație de neuitat pentru toți cei care îl vizitează. Aceasta nu este doar o promisiune a unei dezvoltări sustenabile, ci și un angajament ferm al administrației locale pentru îmbunătățirea continuă a calității vieții în comuna noastră.

Prin aceste eforturi, Cristianul se pregătește să devină un punct de referință regional în materie de urbanism responsabil și inovator, un loc unde istoria se împletește armonios cu modernitatea, oferind cetățenilor și vizitatorilor o experiență urbană de excepție.

Citește mai mult

Sari la conținut
PCC

FREE
VIEW