PRINCIPALELE MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR PE TIMPUL IERNII
Iarna determină întotdeauna o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire, bineînțeles, cele defecte, improvizate sau nesupravegheate.
Statistica incendiilor arată că, anual, în medie,14 % din incendiile care se produc în România la gospodăriile cetățenești au loc ca urmare a coșurilor de fum defecte sau necurățate, respectiv 6% ca urmare a mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.Din păcate, majoritatea acestor incendii se soldează adesea cu tragedii.
Pentru înlăturarea pericoluluio de incendiu care poate să apară la sobe, recomadăm câteva măsuri specifice:
- Verificarea cu grijă a sobelor ,canalelor și coșurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.
- Tencuirea și văruirea părții din pod a coșului de fum ,în scopul sesizării imediate a fisurilor ,deoarece căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat prin cutremure, vibrații alunecări de teren, ori datorită vechimii imobilului constituie surse de aprindere ,dacă în zona lor există elemente de construcție sau structuri din lemn : grinzi, bârne, suport acoperiș.
- Curățarea canalelor și coșurilor de fum premergător sezonului rece. Trebuie stiut că scânteile și particulele aprinse ce ies pe coș pot ajunge la distanțe de 25-30 m și sunt sursele care generează cel mai frecvent incendii; la trecerea prin planșee,zidărie și elementele combustibile ale planșeului.
- Distanța dintre fața exterioară a coșurilor și elementele combustibile ale acoperișului nu trebuie să fie mai mică de 10 cm montarea pe pardoseală ,în fața ușii de alimentare cu combustibil ,a unei bucăți de tablă cu dimensiuni de 0,50*0,70 m.
- Dacă pereții din lemn sunt izolați ,distanța poate fi de 70 cm. Izolarea se face prin căptușirea peretelui cu cărămizi așezate pe muchie ,pe o suprafață care să depășească cu 50 cm dimensiunile sobei pe verticală și orizontală.
- Sobele din metal nu se vor așeza direct pe pardoseala combustibilă, dacă înălțimea picioarelor de la sobă depășește 25 cm, ele vor fi așezate pe un postament de cărămidă. Postamentul trebuie să depășească perimetrul sobei.
- Sobele din metal nu se vor așeza direct pe pardoseala combustibilă. Dacă înălțimea picioarelor de la sobă depășește 235 cm, ele vor fi așezate pe un postament de cărămidă. Postamentul trebuie să depășească perimetrul sobei.
- Folosirea sobelor cu uși defecte este interzisă.
- Nu este permis a se aprinde focul cu benzină sau alte lichide inflamabile, ori să se ardă lemne lungi, care nu permit închiderea ușii.
- Nu este permis să se așeze la mai puțin de 1 metru față de sobele metalice ,la uscat ,haine, rufe sau alte obiecte casnice care se pot aprinde.
- Focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor.
- Se va urmări ca sobele să nu se încălzească peste măsură ,deoarece pot aprinde obiectele combustibile din jur.
- Coșurile se prelungesc deasupra acoperișului cu 0.5-0.8 m, acestea vor fi permanent verificate și întreținute.
- Nu vor fi lăsați nesuprevegheați copiii în încăperi unde sunt în funcțiune mijloace de încălzit.
Pentru mijloacele de încălzit locale sau centrale care folosesc combustibil lichid, recomandăm următoarele măsuri:
- Verificarea etanșeității conductelor de alimentare cu combustibil.
- Interzicerea supraalimentării cu combustibil.
- Alimentarea cu combustibil atunci când mijlocul de încălzire nu este în stare de funcționare.
- Curățarea periodică a conductelor de alimentare și a duzelor de pulverizare.
O altă cauză frecventă de incendii în acest sezon este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire și a instalațiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:
- Nu vor fi utilizate instalații electrice defecte, montare direct pe materiale combustibile, cu improvizații ,cu legături electrice neacoperite de material electroizolant.
- Reparațiile la instalațiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat.
- Nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a acestora.
- Nu vor fi utilizate mijloacele electrice de încălzire locală improvizate.
- Vor fi supravegheate permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune ,chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecție (termostat),deoarece acestea pot să nu funcționeze la parametrii prevăzuți și vor fi deconectate în cazul în care apar defecțiuni.
- Reșourile constituie o sursă frecventă de aprindere prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri ,rafturi, tejghele, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile(textile, hârtie, lemn, ) este foarte mare.
- Reșourile improvizate și artizanale prezintă risc deosebit datorită puterii mari a acestora și a deficiențelor pe circuitele de alimentare ,aspect care conduc la suprasolicitarea instalației electrice la care sunt racordate(conductor, prize, ștechere).
Respectând aceste sfaturi privind ocrotirea propriilor gospodării de acest dușman care este INCENDIUL ,puteți trăi în liniște, fără grija că viața și bunurile materiale agonisite vor fi mistuite de flăcări.
NU UITAȚI !
”ESTE MAI BINE ȘI MAI UȘOR SĂ PREVII UN INCENDIU DECÂT SĂ-L STINGI”
Comp. Serviciul Voluntar Situații de Urgență | |
Primaria Cristian – strada Piata Libertatii nr. 1 svsu@primariacristian.ro |
0 Comments