Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Raportul de activitate al primarului pe anul 2018

Așa cum ne-am propus de la început, pentru administrația publică Cristian rămâne prioritatea numărul 1 învățământul. În 2018, în acest domeniu am realizat: clădirile și clasele igienizate și modernizate, intrarea în grădiniță și aleea au fost refăcute, subsolul clădirii corpului B a fost amenajat, iar centrala schimbată, toți copiii de clasa zero și întâi au primit primul ghiozdan, iar cei de la grădiniță au primit rechizite. Programul de tip școală după școală continuă, iar grădinița are două grupe de program prelungit, începând de anul acesta. Școala Gimnazială Cristian a ajuns pe locul 20 din 127 de instituții, la nivelul județului Brașov. De asemenea, am reușit obținerea unei finanțări europene pentru o grădiniță nouă a cărei proiectare este în curs și intră în execuție în 2019. O altă investiție importantă din domeniu este construcția unei săli de sport moderne în curtea corpului Școlii Gimnaziale de pe strada Lungă care va demara în acest an.

În domeniul social, în 2018 am reușit realizarea unor proiecte importante și demararea altora care vor intra în execuție în acest an. Proiectul social în valoare 4,2 milioane de euro pe fonduri europene PIMCES este demarat, au loc permanent în cadrul lui activități pe domeniile învățământ și social. S-a reușit reabilitarea acoperișului de pe strada Andrei Mureșianu, a fost introdus gazul în blocul de pe strada Brazilor, au fost reabilitate acoperișurile locuințelor sociale de pe strada Griviței. De asemenea, procedurile sunt demarate și proiectul se află în derulare pentru blocul social de la gară care va fi reabilitat și recompartimentat în 20 de apartamente și garsoniere ce vor fi distribuite persoanelor cu probleme sociale. Avem PUZ-ul în lucru, pentru ca 70 de loturi de teren să fie repartizate în acest an tinerilor căsătoriți ce vor să își construiască o casă, ținta noastră fiind aceea de a ține tinerii în Cristian sau chiar de a-i aduce înapoi pe cei plecați.

Alte investiții și lucrări efectuate în 2018: remiza PSI, care a ars, a fost refăcută și se află în fază avansată a lucrărilor, urmând ca în această primăvară să fie redată pompierilor din Cristian. Fundația primăriei a fost consolidată și refăcută, subsolul – anvelopat și hidroizolat, registrul agricol a fost mutat la parter. De asemenea, serviciul social se va realoca în spațiul de la parter unde a funcționat urbanismul, pentru ușurarea accesului celor care au nevoie. Importantă ni se pare și înființarea Serviciului de Evidență a Persoanelor, care se află acum în curs de autorizare și dotare și care va funcționa în clădirea Centrului de Informare Turistică și care va funcționa de la 1 iunie a.c.

Între investițiile importante și prioritare pentru comună este și reabilitarea dispensarului, a cărui execuție a început deja, și relocarea provizorie medicilor de familie și a celor stomatologi în spațiile special amenajate pe terenul de la Mayer.

O realizare importantă a administrației locale în colaborare cu municipiul Brașov este înființarea unei linii metropolitane pe traseul Brașov-Cristian a RAT, transport urban modern implementat în 2018 și intrat în funcțiune de la 1 ianuarie 2019. Primăria Cristian susține gratuitatea pentru copiii și vârstnicii din localitate pe acest mijloc de transport. În urma unui sondaj realizat de noi, tot mai mulți localnici folosesc în mod curent această linie în acest moment.

Strada Lungă, care reprezintă coloana vertebrală a Cristianului a fost pe lista noastră de priorități în 2018 și rămâne în 2019: au fost făcute repoziționări ale căminelor de canalizare, iar anul acesta va intra în reabilitare totală, se vor îngropa cablurile. A fost refăcută și aleea pietonală de lângă Biserica Evanghelică și extins și modernizat iluminatul public pe strada Vulcanului. De asemenea, avem licitațiile efectuate și contractele semnate pentru extinderea rețelelor de apa și canalizare – fonduri externe nerambursabile prin PNDL.

3700 de pubele au fost achiziționate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, conform normelor impuse de Uniunea Europeană, și au fost repartizate cetățenilor. Tot în 2018 am achiziționat o stație modernă de filtrare, dedurizare și clorinare a apei potabile, complet automatizată, care a ridicat calitatea apei din localitate. De asemenea, de anul trecut avem mai multe bazine de stocare a apei pentru a face față cerințelor de consum de apă menajeră. În 2019, Primăria Cristian va avea propriul serviciu de salubritate.

Am investit și în domeniul sportiv: la baza sportivă veche a localități au fost refăcute vestiarele în 2018, în timp ce la baza sportivă nouă a fost reabilitat terenul de joc: a fost introdus un sistem de drenaj și unul de irigare automatizat, iar gazonul a fost înlocuit cu unul nou de tip rulou.

Nici evenimentele culturale nu au fost uitate, cristolovenii s-au bucurat și în 2018 de Zilele Cristianului, Drumul Pâinii, Roaina și alte tradiții vechi. De asemenea, primăria a susținut festivalul C’Art Fest, desemnat festivalul anului la Premiile Culturale ale Consorțiului Corona. Pentru copii, al cincilea an consecutiv, am construit un patinoar pe timpul iernii în centrul comunei, care a putut fi accesat gratuit de aceștia.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la conținut
PCC

FREE
VIEW